چرا ادویهها به هم میچسبند؟
ادویهها مواد گیاهی هستند که حالت پودر دارند و در سراسر جهان به منظور عطر و طعمدهی به مواد غذایی اضافه میشوند. در حال حاضر ادویهجات گوناگونی با رایحه، رنگ و خواص دارویی متنوع در بازار محصولات خشکبار وجود دارد که به عنوان چاشنی مصرف میشوند.
حال یکی از مشکلات رایج و مرسوم ادویهها این است که به هم میچسبند و اغلب افراد این سوال را در ذهن دارند که دلیل اصلی این موضوع چیست؟ در پاسخ به این پرسش باید بیان کرد که ادویهجات پودرهایی هستند از خشک کردن گیاهان و آسیاب آنها تهیه میشوند؛ از اینرو زمانی که رطوبت داشته باشند با مشکل چسبندگی مواجه خواهند شد.
در اینجا قصد داریم تا اطلاعات کامل و جامعی در ارتباط با علت چسبندگی ادویهها، شرایط نگهداری و نکات خرید این محصولات در اختیارتان قرار دهیم؛ بنابراین توصیه میکنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
علت چسبندگی ادویهجات
ادویهها از محصولات پرمصرف و کاربردی برای عطر و طعمدهی به مواد غذایی بهحساب میآیند که از آسیاب گیاهان مختلف بهدست میآیند. مدت زمان ماندگاری ادویهجات گوناگون نظیر زردچوبه، فلفل سیاه و قرمز، پودر سیر، دارچین، زعفران و … در مقایسه با دیگر چاشنیهای پرکاربرد چون آبلیمو و رب بسیار طولانیتر است اما گاهی اوقات ادویهها به دلایلی با مشکلاتی چون چسبندگی، کاهش عطر و طعم، کپک و … مواجه میشوند.
بهطور کلی کلیه ادویههای پرمصرف موجود در بازار خشکبار و ادویهجات کشور که به صورت کامل آسیاب و پودر میشوند، تقریبا از مدت زمان ماندگاری یکسانی برخوردار هستند؛ زیرا این محصولات پس از خشک شدن و کاهش رطوبت به صورت پودر درمیآیند. از آنجاییکه فاکتورهایی چون رطوبت، دما و نور بر روی کیفیت و میزان ماندگاری ادویهها تاثیرگذار هستند؛ بنابراین فروشندگان و مصرف کنندگان باید در نگهداری ادویهها دقت لازم را به خرج دهند.
حال چسبندگی ادویهها یکی از مشکلات مرسوم است که در اثر مرطوب شدن ادویهجات اتفاق میافتد و سبب تغییر شکل ظاهری و کاهش کیفیت (عطر و طعم) محصول خواهد شد؛ بنابراین ادویهها پس از آسیاب باید در هوای خشک و خنک نگهداری شوند تا حالت خمیری و چسبندگی به خود نگیرند و فاسد نشوند.
این نکته را در نظر بگیرید که بعضی از ادویهها چون سیر، پاپریکا، پودر گوجه، موسیر پیاز و … در زمان خشک شدن، به صورت کامل رطوبت خود را از دست نمیدهند؛ در نتیجه حالت چسبندگی و گلولهای به خود میگیرند که برخی از سودجویان فعال در زمینه عرضه ادویهجات برای جلوگیری از چسبندگی به ادویهها افزودنیهایی چون آرد، نشاسته و … اضافه میکنند؛ از این رو چنانچه به دنبال تهیه و خرید ادویهجات مختلف هستید، توصیه میکنیم به این موضوع توجه کنید و حتیالامکان از طریق مراکز معتبر به خرید ادویه اقدام کنید.
بهترین شرایط نگهداری از ادویهها
ادویههای پودر شده معمولا به وسیله دستگاه خشککن یا اشعه گاما در کارخانهها، ضدعفونی و بستهبندی میشوند که این موضوع باعث طولانی شدن مدت زمان ماندگاری ادویهجات خواهد شد اما این محصولات با توجه به ماهیتی که دارند، همواره در معرض نفوذ رطوبت هستند؛ بنابراین چنانچه ادویهها در مکان گرم و مرطوب نگهداری شوند، امکان کپک زدن، تغییر رنگ، بو و مزه، خراب شدن و چسبندگی آنها وجود خواهد داشت که فروشندگان و مصرف کنندگان باید در نگهداری این محصولات دقت داشته باشند.
بهطور کلی برای جلوگیری از چسبندگی ادویهها به هم و فاسد شدن آنها باید ادویهجات را در هوای خشک و خنک نگهداری کرد. از سایر نکات مهم نگهداری ادویهجات، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نگهداری از ادویههایی چون زردچوبه، فلفل، پودر سیر، دارچین، ادویه کاری و … در ظرفهای غیرقابل نفوذ به هوا، نور و رطوبت
- استفاده نکردن از قاشقهای خیس یا آغشته به مواد غذایی برای برداشتن ادویه
- خودداری از قرار دادن ادویهها در یخچال، نزدیک اجاق گاز یا روی میز
- نگهداری از ادویههای مختلف به صورت جدا از هم
نکات مهم در هنگام خرید ادویهجات
افرادی که قصد خرید ادویههای مختلف از بازار محصولات گیاهی و خشکبار را دارند، باید در هنگام خرید ادویهجات به نکات مهم زیر توجه کنند:
- توجه به اطلاعات درج شده بر روی ادویههای بستهبندی کارخانهها از قبیل نام برند، مجوزهای بهداشتی، پروانه ساخت، تاریخ تولید و مصرف، مهر استاندارد و …
- توجه به مشخصات ظاهری (حالت پودر و بدون چسبندگی)، خالص بودن محصول، رنگ، عطر و مزه ادویههای فله
- خرید ادویهجات از مراکز معتبر عرضه و فروش محصولات گیاهی
- خرید ادویه با توجه به میزان مصرف